Reklama
 
Blog | Michal Popule

Půvab (ekonomické) krize

Nedávno jsem se dočetl v Lidových novinách o mechanismu, kterým postupuje a funguje ekonomická krize. Zhruba řečeno, vyhozený úředník zkrachovalé banky musí začít šetřit a rozhodne si tudíž nekoupit si auto, jehož koupi plánoval. Načež krachuje automobilka a její subdodavatelé, čímž se opět rozšíří řady nezaměstnaných atd.

Je jistě nepříjemné, že se určití lidé ocitnou bez práce a takto eventuelně na dlažbě, ale má-li krize znamenat, že lidé začnou méně utrácet za luxusní (jako jsou zrovna automobily) a nebo ne nutně potřebné věci, říkámjen houšť! Vždyť je neúnosné, aby lidé donekonečna konzumovali v míře, v které se to děje v současné době na Západě. A to nejen pro ekonomiku, ale zejména pro ekologii. Mají-li padnout zdi, jak hlásá americký prezident Obama, zdimezi bohatými a chudými, pak jedině tak, že především bohatí, a to včetně tzv. střední vrstvy, začnou žít skromněji, opačná možnost snad nepatří ani do sci-fi literatury.

Myslím si, že "krize" bude pokračovat a prohlubovat se, protože se jejím prostřednictvím teprve začíná naplňovat to, co předpovídají intelektuálové již přinejmenším desítku let: žijeme v přílišném blahobytu a tudíž na dluh. A tak se, dalo by se říci, globální situace, někdo by to mohl nazvat Gaia, proti lidem vzbouřila, a to jakýmsi mechanismem krize. Vnímám to především jako, sice vyznucený, ale rozhodně očistný proces. Buďme ještě rádi , pokud tím mechanismem vzpoury "Gaie" je krize, a ne válka!

Reklama